Blog: SIngle Post

 
 
 

Four-cornered villa | Avanto Architects Ltd

There is no one and only direction on the site as usually, but you can see lake in three directions and you have a nice forest view to the west. You get morning light at the breakfast table, midday in dining room and evening in sitting room. There is no direct sunlight in the bedroom so you don’t need curtains. Terraces are covered to prevent the hot summer sun overheating the building but allowing passive solar energy in the winter. You can open the double doors to the terraces so that the limit of interior and exterior disappears. The space is open and defined at the same time. The exterior is treated all black to contrast the interior, which is very light. Dark color makes the building disappear totally when seen from the lake. The roof is flat – there is some warm irony to the clichés of modern architecture. The basic idea is to provide an example of sustainable cottage in contrast to normal Finnish cottages that are heated all year round with electricity to prevent water pipes from freezing. The building is insulated well and heated by wood from own forest only resulting in a carbon neutral building. From Archello: Read More